• Latest news

Ինչպե՞ս ազատվել չափից շատ ուտելուց

12 հունիսի, 2017  20:40

Ժամանակակից շատ մարդկանց ավելորդ քաշի եւ ճարպակալման գլխավոր պատճառը չափից ավելի ուտելն է, պնդում են մի քանի մասնագետներ: Քալիֆորնիայի համալսարանի գիտնականների կարծիքով՝ սնունդի ընդունման վերահսկողության կորուստը կարելի է «բուժել». դրա համար, իհարկե, պետք է քաղցրից հրաժարվել:

Նրանց կարծիքով՝ քաղցրը եւ «արագ» ածխաջրերի (թխվածք, խմորից պատրաստված արտադրանք, արագ սնունդ) մեծ քանակով ուտելիքը գերհագեցման գլխավոր մեղավորն է: Ամենօրյա սննդակարգում «արագ» ածխաջրերի ավելցուկը մարդու օրգանիզմում հագեցման հորմոն լեպտինի նկատմամբ ռեզիստենտություն է առաջացնում: Ուղեղը կորցնում է կուշտ լինելու ազդանշաններն ընդունելու ունակությունը, արդյունքում ավելի շատ սնունդ եւ կալորիաներ են ընդունվում, ըստ որում՝ նման պրակտիկային զուգահեռ դրանց քանակը կայուն աճում է:

Գիտնականներն ընդգծել են, որ ռաֆինացված ածխաջրերի մեծ պարունակությամբ մթերքներից հրաժարվելու դեպքում հագեցածության հորմոնի նկատմամբ ուղեղի ռեցեպտորների զգայունությունը վերականգնվում է:

Սակայն փորձագետներոը անհանգստացած արձանագրել են, որ ածխաջրային սնունդի չարաշահումը, հատկապես հրուշակագործական արտադրանքի եւ գազավորված ըմպելիքի, առաջընթաց գրանցող թրենդ է դառնում: Այդ պատճառով մասնագետները ոչ մխիթարական կանխատեսումներ են կատարում ավելորդ քաշով եւ ճարպակալմամբ մարդկանց թվի ավելացման հետ կապված: Նրանց կարծիքով՝ եթե շաքար պարունակող մթերքների եւ գազավորված քաղցր ըմպելիքների օգտագործումից չհրաժարվեն, 8 տարի հետո ճարպակալմամբ կտառապի մոլորակի բնակիչների մոտ 20 տոկոսը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է