• Latest news

10 խորհուրդ, թե հավն ինչպես պատրաստել առանց առողջությունը վտանգելու

30 դեկտեմբերի, 2017  21:04

Տնական թռչնամսից, մասնավորապես հավի մսից ճաշատեսակները կարող են պոտենցիալ վտանգ ներկայացնող ինֆեկցիաների աղբյուր դառնալ, զգուշացնում է Ամերիկյան սննդամթերքի ստանդարտների գործակալությունը (Food Standards Agency): Թռչունի մսում կարող է պահպանվել ոչ միայն բոլորին լավ հայտնի սալմոնելան, այլ նաեւ Campylobacter բակտերիան, որը սուր ինֆեկցիոն հիվանդություն է առաջացնում՝ կամպիլոբակտերիոզ

Հավն ինչպե՞ս պատրաստել առանց առողջությունը վտանգելու: Food Standards Agency-ն այս մասին 10 խորհուրդ է տալիս.

  1. Հում հավը պետք է պահել մաքուր հերմետիկ կոնտեյներում՝ սառնարանի ներքեւի դարակում, որ այն այլ մթերքների չդիպչի, իսկ հեղուկը, որը հալչելուց կառանձնանա, չհոսի ներքեւի դարակներ: Առանձնապես կարեւոր է հավը հեռու պահել այն մթերքներից, որոնք ուտելուց առաջ ջերմամշակման չեն ենթարկվում՝ բանջարեղենից, մրգից կամ պանրից:
  2. Եթե հավի վրա նկատելի կեղտոտվածություն չկա, լվանալ չարժի: Բակտերիաները կոչնչանան ջերմամշակման ժամանակ, իսկ լվանալու դեպքում դրանք ջրի ցայտքով կարող են տարածվել խոհանոցի այլ մակերեւույթների վրա:
  3. Հում հավին ձեռք տալու դեպքում ձեռքերը օճառով լվացեք: Առանց լվացվելու այլ առարկաների կամ մթերքների մի դիպեք:
  4. Միսը, հացը, միրգը եւ բանջարեղենը կտրատելու համար առանձին տախտակներ օգտագործեք:
  5. Ճիշտ պատրաստված հավի մեջ չպետք է միսը վարդագույն լինի: Դրանից բացի այն պետք է բավականաչափ տաք լինի, որպեսզի կտրելիս մսից գոլորշի դուրս գա: Հյութը նույնպես պետք է թափանցիկ լինի՝ առանց վարդագույնի կամ կարմիրի հետքերի: Այսուհանդերձ, գույնը ոչ միշտ է անվտանգության հուսալի ցուցանիշ, ուստի մսի եփված լինելու ամենալավ միջոցը սննդամթերքի համար հատուկ խոհանոցային ջերմաչափի օգտագործումն է: Միսը լիովին անվտանգ է համարվում, եթե պատրաստի արտադրանքի ներսում ջերմաստիճանը 75 աստիճանից պակաս չէ:
  6. Եթե հավն ամբողջական եք տապակում, ապա եփված լինելը ստուգելու համար կտրեք ամենահաստ մասից՝ ազդրից:
  7. Չարժի պատրաստված հավն անմիջապես սառնարան դնել: Եթե անհրաժեշտ է այն սառեցնել, նախ թողեք մեկ ժամ հովանա սենյակային ջերմաստիճանում եւ միայն դրանից հետո սառնարանում տեղավորեք:
  8. Հավի պատրաստի միսը 2-3 օր անվտանգ է մնում, սակայն միայն սառնարանում: Եթե, չնայած սառնարանում պահելուն, այն տարօրինակ կամ տհաճ հոտ ունի, չի կարելի սնունդի մեջ օգտագործել:
  9. Եթե պատրաստված հավի միսը կրկնակի տաքացնում եք, համոզվեք, որ այն հավասարաչափ է տաքանում, հատկապես եթե միկրոալիքային վառարանն եք օգտագործում:
  10. Եթե հավի միսը սառեցնում եք, դա արեք գնելուց անմիջապես հետ: Ավելի անվտանգ է այն սառնարանում հալեցնելը: Այն կարող եք հալեցնել նաեւ սառը ջրում, եթե թռչնամիսը փաթեթավորված է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է