• Latest news

Եռման արդյունքում սննդի մեջ քայքայվո՞ւմ են հակաբիոտիկները. մասնագետի կարծիքը

28 հունվարի, 2020  19:34

Հակաբիոտիկներ այսօր կարելի է հայտնաբերել շատ սննդի մեջ՝ կաթից մինչեւ միս եւ ձու: Եվ դա մեծ խնդիր է, քանի որ հակաբիոտիկների չարդարացված օգտագործումը հանգեցնում է հակաբիոտիկակայունության զարգացման. բակտերիաները դեղամիջոցների նկատմամբ ոչ զգայուն են դառնում, ինչը կարող է գլոբալ աղետի հանգեցնել՝ սովորական ինֆեկցիոն հիվանդությունները կրկին կսկսեն սպանել հարյուր հազարավոր մարդկանց: 

Կա՞ արդյոք սննդի մեջ հակաբիոտիկներից ազատվելու միջոց: Եռման արդյունքում դրանք քայքայվո՞ւմ են:

NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հետ զրույցում համաճարակաբան Քրիստինա Գյուրջյանը նշեց, որ քանի որ հակաբիոտիկները քիմիական նյութեր են, բնական է, որ եռման արդյունքում դրանք քայքայվում են:

Այլ հարց է, որ կախված սննդի մեջ հակաբիոտիկների քանակից, հնարավոր է, որ պահանջվի ջերմային երկարատեւ մշակում, ինչը շատերը չեն անում: Առաջին հերթին, քչերը սովորություն ունեն ժամերով եռացնել կաթը կամ միսը, երկրորդ հերթին, երկար եռացնելու արդյունքում քայքայվում են նաեւ վիտամիններն ու այլ օգտակար սննդանյութեր:

«Այդ պատճառով ցանկալի է, որպեսզի սննդի մեջ հակաբիոտիկների քանակը չգերազանցի հասանելի նորմերը»,- ասաց մասնագետը:    

Ինչպե՞ս են մեր սննդի մեջ հակաբիոտիկներ հայտնվում

Կաթի մեջ հակաբիոտիկներ են հայտնվում կովերին պատվաստելուց հետո: Բացի այդ, երբեմն մաստիտների ժամանակ հակաբիոտիկներ են ներարկում հենց կրծքագեղձի ախտահարված հատվածում: Ընդ որում, քչերն են հետեւում հակաբիոտիկներ ստացած կովերի կաթը արտադրության չհանձնելու խորհուրդներին: Այդպիսով, հաճախ մեզ է հասնում կաթ, որում հակաբիոտիկներն թույլատրելի առավելագույնից շատ են: Ընդ որում, որոշ տվյալներով, պաստերացումը կամ ստերիլացումը քայքայում են կաթի մեջ պարունակվող հակաբիոտիկների ընդամենը 20%-ը: Կաթի մեջ դրանց գրեթե լիարժեք քայքայման կարելի է հասնել մինչեւ 30 րոպե 120 աստիճան ջերմաստիճանով եռման ժամանակ: Տնային պայմաններում, իհարկե, քչերն են դա անում:

Թռնչաբուծության եւ անասնաբուծության ոլորտում իրավիճակն ավելի վատ է. հաճախ անբարեխիղճ կամ անգրագետ ֆերմերներն իրենց կենդանիներին հակաբիոտիկներ են տալիս աճի եւ քաշի ավելացման համար: Արդյունքում մսի մեջ հայտնվում են մեծ քանակությամբ հակաբիոտիկներ:

Դրանց քանակությունը 90%-ով նվազեցնելու համար մինչեւ 2 կգ տավարի եւ խոզի միսը պետք է եփել 3 ժամ բաց կաթսաների մեջ, ընդ որում, մսի մեջ ջերմաստիճանը պետք է հասնի 80 աստիճանի, իսկ թռչնամիսը պետք է եփել: Ընդ որում, եփման պրոցեսում մոտ 70%-ն արգանակ է:      

Հիշեցնենք, որ փորձագետների խոսքով, եթե ոչինչ չձեռնարկվի հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունության տարածումը դադարեցնելու համար, ապա 2050 թվականին հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունությունն ավելի շատ մարդ կսպանի, քան քաղցկեղը: Արդեն այսօր վարակների պատճառով, որոնց դեմ անզոր են դեղամիջոցները, մահանում են հարյուրավոր մարդիկ: Օրինակ, Հայաստանում առողջանում է բազմաթիվ դեղային կայունությամբ տուբերկուլյոզով հվանդների միայն 53 տոկոսը, այն էլ երկարատեւ, ծանր եւ թանկարժեք բուժումից հետո:    

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է