• Latest news

Գիտնականները պարզել են, որ աղքատ ընտանիքների երեխաների մոտ ճարպակալումն ավելի հավանական է. HBSC

24 մայիսի, 2024  14:53

Միջազգային թիմի անդամ Գլազգոյի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ աղքատ ընտանիքների երեխաներն ու դեռահասները ավելի հաճախ են տառապում ճարպակալումից: Դա պայմանավորված է շաքարի սպառման ավելացմամբ և սննդակարգում մրգերի և բանջարեղենի ցածր մասնաբաժնով: The Health Behavior in School-aged Children (HBSC) հետազոտության արդյունքները ներկայացված են համանուն կայքում։

Գիտնականները վերլուծել են Եվրոպայի և Կենտրոնական Ասիայի 44 երկրներում 11, 13 և 15 տարեկան գրեթե 280 հազար տղաների և աղջիկների առողջությունը, ուտելու սովորությունները և սոցիալական կյանքը: Պարզվել է, որ հինգ դեռահասից երկուսից քիչը (բոլոր մասնակիցների 38%-ից պակասը) օրական միրգ կամ բանջարեղեն է օգտագործում։ Միաժամանակ, սպառման ցուցանիշները տարիքի հետ նվազել են։ Հետազոտողները նաև պարզել են, որ հարցված դեռահասների և երեխաների կեսից ավելին, հնարավոր է, ամեն օր որևէ միրգ կամ բանջարեղեն չի կերել:

Պարզվել է, որ քաղցրավենիքի և շաքարի վրա հիմնված ըմպելիքների օգտագործումը մեծ է եղել, և հետազոտվողների մեկ քառորդը (25%) հայտնել է, որ ամեն օր շոկոլադ և այլ քաղցրավենիք է օգտագործում : 

Հետազոտությունը նաև հայտնաբերել է մտահոգիչ կապ սոցիալ-տնտեսական կարգավիճակի և անառողջ սննդակարգի միջև: Ցածր եկամուտ ունեցող տնային տնտեսությունների երեխաներն ու դեռահասները ավելի հավանական է, որ գիրություն ունենան, քաղցր ըմպելիքներ օգտագործեն և ամեն օր խուսափեն բուսական ծագման մթերքներ օգտագործելուց:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է