• Latest news

Որքանով օգտակար են պահածոներն ու մուրաբաները

12 դեկտեմբերի, 2015  11:55

Ձմռանը մեր օրգանիզմը վիտամինների եւ միներալների պակաս է զգում, իսկ մեզանից շատերը, հուսալով լրացնել այդ բացը, սկսում են պահածոյացված բանջարեղեն եւ մուրաբաներ ուտել: Օրգանիզմը կարո՞ղ է այս մթերքներից իրեն անհրաժեշտ նյութերը ստանալ: Օգտակա՞ր են դրանք:

Ինչպես պատմել է դիետոլոգ Հասմիկ Աբովյանը, եթե հույս ունենք պահածոներից վիտամիններ կամ այլ օգտակար նյութեր ստանալ, սխալվում ենք: Հարցն այն է, որ ջերմային մշակումից հետո մթերքներում գրեթե բոլոր վիտամինները ոչնչանում են: 

Կոմպոտներ

Ձմռանը մեր օրգանիզմը С վիտամինի կարիք ունի, սակայն կոմպոտներից չի կարողանա ստանալ դա: 60-70 աստիճանի պայմաններում այդ վիտամինն արդեն ոչնչանում է, ինչի հետեւանքով կոմպոտներում, չնայած դրանք բանջարեղենից են պատրաստվում, այն գործնականում բացակայում է:  Այլ վիտամիններ կարող են ջերմային մշակումից հետո մի որոշ ժամանակ պահպանվել, սակայն պահածոները սովորաբար երկար են պահվում եւ ժամանակի ընթացքում վիտամինները ոչնչանում են: 

Մուրաբա

Հակառակ տարածված կարծիքին, մուրաբան եւս առանձնապես օգտակար չէ: Դրանում մեծ քանակությամբ շաքար կա, այդ պատճառով շաքարախտով տառապող եւ ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց այն հակացուցված է: Երկրորդ` մուրաբան եւս սովորաբար ջերմային մշակման է ենթարկվում եւ դրանում եւս վիտամիններ գործնականում չկան: Երրորդ` շատ պտուղների կորիզներում ամիգդալին նյութը կա, որը պահածոյացված վիճակում վտանգավոր թունանյութ է դառնում` սինիլաթթու:  

Բացի այդ, մուրաբան հաճախ պատրաստում են փչացած մրգերից: Խնդիրն այն է, որ մրգերում, որոնց վրա դարչնագույն բծեր են հայտնվել, կարող են վտանգավոր սնկեր լինել եւ այդ հատվածները հեռացնելով, մենք սնկերից չենք ազատվում, չէ՞ որ ամբողջ պտուղն է վարակված դրանցով: Այդ թունանյութը հայտնվում է մուրաբաների մեջ, որոնք պատրաստվում են վարակված պտղից եւ հետագայում օրգանիզմում կուտակվելով կարող է ցիռոզի եւ լյարդի քաղցկեղի պատճառ դառնալ: 

Տնային պատրաստուքներ

Տնային պատրաստուքներում եւս ոչ մի օգտակար բան չկա, որովհետեւ բոլոր բանջարեղենները, որոնցից դրանք պատրաստվում են, մշակման են ենթարկվում: Ավելին, նման պատրաստուքներում շատ քացախ, աղ եւ շաքար կա, ինչի հետեւանքով դրանք կարող են վտանգավոր լինել այն մարդկանց համար, ովքեր բարձր ճնշում ունեն, այտուցների հակում, երիկամների խնդիրներ, աղեստամոքսային խնդիրներ եւ այլն:  

Ավելին, այս պատրաստուքներից բոտուլիզմով վարակվելու լուրջ վտանգ կա: 

Ձկան պահածոներ

Ինչպես նշել է դիետոլոգը, պատրաստուքների եւ պահածոների բոլոր տեսակներից ամենաօգտակարը թերեւս կարելի է համարել ձկան պահածոները: Իհարկե, դրանցում եւս շատ աղ կա եւ դա վատ է, սակայն հիմնական նյութը, որը պարունակվում է ձկան մեջ, օմեգա  3 ճարպաթթուներն են, որոնք չեն ոչնչանում ջերմային մշակման հետեւանքով, դրա համար էլ պահածոները թթուների այնպիսի աղբյուր են համարվում, ինչպիսին թարմ ձուկը: 

Ավելին, ձկան փշերը հարուստ են կալցիումով եւ ֆոսֆորով, որոնք անհրաժեշտ են մեր օրգանիզմին: Սովորաբար մենք այս փշերը չենք ուտում, բայց պահածոների մեջ հաճույքով էլ ուտում ենք:   Համարվում է, որ 100 գրամ ձկան պահածոյում` փշերով, նույնքան  կալցիում կա, որքան   1 բաժակ կաթի մեջ:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է