• Latest news

Քաղցր ըմպելիքները կարող են մեծացնել դեմենցիայի վտանգը. BMC

21 նոյեմբերի, 2023  18:00

Յուստուս Լիբիգի Գիսեն համալսարանի (Գերմանիա) գիտնականները պարզել են, որ բնական շաքար պարունակող ըմպելիքներ խմելը կապված է դեմենցիայի զարգացման ռիսկի հետ: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են BMC-ում (BioMed Central):

Հետազոտությանը մասնակցել է 186622 մարդ: Կամավորները գիտնականներին տեղեկատվություն են տրամադրել նրանց սննդային սովորությունների և առողջական վիճակի մասին: Հետազոտողները փորձել են պարզել, թե արդյոք բարձր յուղայնությամբ սնունդն ու քաղցր ըմպելիքները (մրգային հյութեր, կոկա-կոլա, կաթնային կոկտեյլներ) կարող են մեծացնել դեմենցիայի հավանականությունը:

Յուղոտ մթերքներ օգտագործելու և դեմենցիայի բարձր ռիսկի միջև որևէ որևէ էական կապ չկար։ Այնուամենայնիվ, գիտնականները պարզել են, որ բնական շաքարի վրա հիմնված ըմպելիքներ օգտագործողները ավելի հավանական է, որ տառապեն այս հիվանդությամբ: Հետազոտողները ենթադրել են, որ դեմենցիայի ամենաուժեղ գործոնները կաթնային կոկտեյլներն ու յոգուրտներն են: «Անվտանգ» խմիչքների թվում էին թեյն ու սուրճը։

Նշվում է նաև, որ սննդի մեջ օգտագործվող նմանատիպ բնական շաքարները չեն մեծացնում դեմենցիայի զարգացման հավանականությունը։ Լրացուցիչ հետազոտություններ են անհրաժեշտ՝ պարզելու համար, թե ինչու է սննդամթերքի և խմիչքների շաքարը տարբեր ազդեցություններ ունենում մարդու օրգանիզմի վրա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է